Wiele osób zadaje sobie to pytanie, zastanawiając się czym tak naprawdę jest ekologiczny miód. Znak rolnictwa ekologicznego jest gwarancją najwyższej jakości produktu. Aby móc umieścić taki znak na etykiecie wymagane jest posiadanie certyfikatu ekologicznego wydawanego corocznie przez jednostkę certyfikującą po procesie kontroli producenta.
Pasieka musi spełnić wiele wymagań, aby otrzymać certyfikat potwierdzający zgodność procesu produkcji z wymogami rozporządzeń, pozyskiwanych produktów ekologicznych.
Głowne wymogi:
- Lokalizacja na terenie, na którym stężenie szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę nie może przekraczać wartości dopuszczalnych.
- W promieniu maksymalnego zasięgu pszczół (ok. 3 km) powinny znajdować się gospodarstwa ekologiczne lub dzika roślinność.
- Na wymienionych terenach nie mogą być stosowane żadne chemiczne opryski co musi być potwierdzone stosownymi zaświadczeniami.
- Odpowiednia odległość pasieki od wysypisk i spalarni śmieci, ruchliwych dróg, autostrad itp. uniemożliwiająca znalezienie się szkodliwych substancji w miodach, pyłku, pierzdze i propolisie.
- Samo rozpoczęcie produkcji ekologicznej w pasiece musi być poprzedzone okresem przejściowym trwającym przynajmniej rok, a zanim powstanie pierwszy ekologiczny miód mijają trzy lata.